Wat te eten voor & na het sporten?

Larisa Dodz Crossfit 2

Wat doe je als je wilt afvallen, maar je van sporten honger krijgt? Wat eet je voor de training? En welke snack is perfect voor na het sporten?
Niet alleen geeft voeding je meer energie om je workout door te komen, het voorkomt ook dat je lichaam energie aan je spieren onttrekt in de vorm van glucose (met spierafbraak als gevolg, yaiks!). Probeer daarom 1 tot 3 uur van tevoren te eten en laat wát en hoeveel je eet afhangen van drie dingen:
1. Hoeveel tijd er tussen het eten en je workout zit.
2. Hoe intensief je gaat sporten.
3. Hoe lang je gaat sporten.

Hoe langer je van tevoren eet en hoe intensiever je workout, hoe zwaarder de maaltijd mag zijn. En of je maaltje nu groot of klein is, zorg ervoor dat er complexe koolhydraten en wat proteïnen in zitten.
Een paar voorbeelden van goede PRE-WORKOUT FOODS:

✔️ Eet je 2 tot 3 uur voor het sporten, kies dan bijvoorbeeld voor havermout met kokosnootschaafsel, noten en fruit.
✔️ Eet je 1 tot 2 uur voor het sporten, eet dan bijvoorbeeld een banaan met wat notenboter of een kleine portie kwark met amandelen.
✔️ Vergeten op tijd te eten en wil je niet sporten op een lege maag? Kies dan voor iets héél lichts, zoals als een stuk fruit.

DE BESTE POST-WORKOUT FOODS
Om ervoor te zorgen dat je spieren herstellen en kunnen groeien, is het belangrijk om na het sporten zo snel mogelijk iets te eten, liefst binnen 15 tot 45 minuten. Kies voor iets dat rijk is aan proteïnen en daarnaast wat complexe koolhydraten bevat. Hierbij kun je denken aan:

? Een (plantaardige) proteïneshake
? Wat quinoa met rozijnen en noten
? Een kleine bonensalade met toast
? Gekookt eitje
Eieren zijn fantastisch sportvoedsel: rijk aan eiwitten, vitamines en mineralen. Ideaal om je spieropbouw mee te stimuleren na een krachttraining.
Wanneer: snack na een krachttraining.
? Kwark met banaan en wat nootjes
Kwark is heel rijk aan eiwitten en de banaan levert je de koolhydraten die je lichaam snel kan gebruiken voor de sportieve inspanning. Na de training zorgen de koolhydraten ervoor dat je energievoorraden weer worden aangevuld. Bananen zijn trouwens ook heel goed als snack tijdens het sporten!
Wanneer: als ontbijt voordat je gaat trainen of als eiwitrijke snack na een avondtraining (als je een lichte avondmaaltijd had).
? Salade met gerookte kip, sla en kerstomaatjes
Kipfilet is echt spierballenkost: per 100 gram bevat het maar liefst 30 gram eiwit! Als je na een ochtendtraining dit als lunch of avondeten neemt, zorgt het ervoor dat de spieropbouw wordt gestimuleerd. Ideaal als je hongerig thuiskomt na een training, en je niet al je zuurverbrande calorieën er meteen weer wilt bij eten.
Wanneer: lichte maaltijd na het sporten. Perfect voor mensen die willen afvallen. Als je erg trek hebt, kun je nog een beetje kikkererwten door de salade doen.
? Smoothie
Maak een smoothie van yoghurt met vers fruit en groente. Een smoothie bevat zowel eiwit, als vruchtensuikers, vitamines en vocht en is daarmee een perfecte after-workout-snack.
Wanneer: snack na een pittige training

Kortom: wat je ook doet, sport nooit op een te lege/te volle maag, kies voor complexe carbs en proteïnen en wacht niet te lang met je herstelsnack.
Food for fitness!

? Water
Lest best! Water is en blijft de beste dorstlesser tijdens het sporten. De meeste mensen hebben geen sportdranken nodig bij het sporten. Alleen als je langer dan 1 uur gaat sporten, kan een sportdrank met koolhydraten handig zijn. Maar dat levert ook weer calorieën. Zeker als je wilt afvallen geldt: drink gewoon water.

Top