Zo verminder je buikvet!

Meetlint

Zo verminder je buikvet!
Teveel buikvet ziet er niet mooi uit en is ongezond. Afvallen bij je buik is niet makkelijk.  Hoe je dat buikvet bij je buik kwijt raakt, daarover verschillen de meningen.
? Huidvet
Huidvet wordt door je lichaam opgeslagen onder de huid van je dijbenen, heupen, billen en de buik.
Dit is zichtbaar vet: hoe meer je ervan hebt, hoe dikker je bent. Vetcellen stapelen zich op deze plekken graag op: we noemen dat vetstapeling. Ongeveer 80% van het totale vetpercentage van je lichaam is huidvet. Deze vetsoort vermengt zich helaas met bindweefsel, waar relatief weinig bloedvaten en aderen doorheen lopen.
Er is dus niet genoeg bloed aanwezig om vetcellen die gestapeld zijn, af te voeren. Daarom zijn dijbenen, heupen, billen en de buik zogenaamde probleemgebieden bij afvallen.
? Orgaanvet
Orgaanvet heeft de functie van stootkussens: het beschermt je organen. Orgaanvet wordt pas een probleem als er teveel van is. Het produceert namelijk hormonen die je stofwisseling negatief beïnvloeden, plus ontstekingseiwitten.
Teveel orgaanvet geeft een hoger risico op hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, diabetes en hart- en vaatziekten. Ook zou het bepaalde vormen van kanker veroorzaken. Daar komt nog bij dat de lever, die moet zorgen voor de vertering van vetten, door te veel orgaanvet minder goed werkt. Een negatieve spiraal, dus.
? Buikvet
Wat heeft je buikomvang hiermee te maken? Heel simpel: een buikje is een aanwijzing dat er, behalve op de buik, ook rond de organen te veel vet is opgeslagen. Het goede nieuws is: als je buikje kleiner wordt, vermindert ook de hoeveelheid orgaanvet. Afvallen bij je buik is vaak het laatste vetje wat zal verdwijnen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar?
? Stap 1: intensief bewegen
Het is een fabel dat je, om buikvet te verbranden, buikspieroefeningen moet doen. Die verstevigen je buik wel, waardoor je er droger uitziet. Bij intensief sporten wordt het orgaanvet als eerste aangesproken om energie te leveren.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
♥  Crosstrainer
♥  Joggen of de loopband
♥  Touwtjespringen
♥  Wielrennen of spinning
♥  Roeien
En dan hebben we het niet over een kwartiertje. Nee: minimaal 30 minuten tot een uur per dag, wil je dat hardnekkige buikje wegkrijgen. En dan ook echt actie: flink zweten en het jezelf niet makkelijk maken! Laat je trouwens niet gek maken door magische afslankpillen: ze bestaan niet!
Krachttraining heeft twee belangrijke effecten op je buikvet:
1. Je kweekt meer grote spieren, die meer calorieën verbruiken in rust. Je kunt hierdoor meer calorieën eten zonder opnieuw buikvet op te slaan.
2. Dankzij specifieke buikspieroefeningen (crunches, knee raises, leg raises) worden je buikspieren beter zichtbaar, waardoor je een strakkere buik – en op den duur een sixpack – ontwikkelt!
? Stap 2: gezond eten
Onze lichaamscompositie wordt voor 80% bepaald door voeding. Slechts 20% wordt bepaald door beweging. Buikvet verlies je dus niet door alleen te sporten.
Wanneer gaat je lichaam vet verbranden? Als het te weinig energie krijgt. Vooral een verminderde inname van koolhydraten zorgt voor vetverbranding. Eet je slim, dat kies je voor complexe koolhydraten, zoals fruit, groente, noten, bonen, pitten, zaden, bruine rijst, quinoa, zoete aardappel en havermout. Enkelvoudige koolhydraten, die zodra je ze hebt doorgeslikt naar je buik afreizen, laat je staan. Daaronder vallen onder andere alcohol, frisdrank, koek, chips, gebak, witte pasta en witte rijst.
? Stap 3: de juiste hoeveelheid slaap
Uit onderzoek is gebleken dat mensen die 6 tot 7 uur per nacht slapen minder orgaanvet opbouwen dan mensen die minder lang of juist langer slapen. Vooral slaaptekort is een killer voor je figuur.
? Stap 4: verminder stress
Stress zorgt voor verhoogde waardes van het hormoon cortisol in je bloed. Dat stimuleert de opslag van orgaanvet, wat weer zorgt voor meer opslag van buikvet. Daarnaast verhoogt cortisol ook je eetlust, waardoor je meer gaat eten. De beste manieren van ontstressen zijn buiten sporten, yoga en meditatie.
? Conclusie: je kan maar beter op tijd zorgen dat je buik strak is en blijft. Afvallen bij je buik is niet makkelijk. Hoe meer vet er zit, hoe moeilijker het wordt om het weg te krijgen.

Top